Steeds meer studies werpen een licht op de "orgasmakloof" die verwijst naar hoe mannen vaker orgasmes krijgen tijdens seks dan vrouwen.

Maar waarom bestaat deze kloof tussen de 2 genders en wat kan er gedaan worden om gelijkheid te bereiken? Ongeveer 40% van de vrouwen ervaart seksuele disfunctie in associatie met een chronische moeilijkheid om een orgasme te bereiken.

Onderzoek naar orgasme

Uit onderzoek is gebleken dat alle groepen mannen gaande van homoseksueel, biseksueel en tot heteroseksueel meer orgasmes beleven dan alle groepen vrouwen. Wel hebben lesbische vrouwen vaker een orgasme dan heteroseksuele vrouwen, maar nog steeds minder vaak dan mannen. Handige hulpmiddelen zoals een voorbind dildo kunnen daarbij wel degelijk uitkomst in bieden.

Een vrouwelijk orgasme kan ontstaan door de focus op intense stimulatie. Elke maand weer opnieuw belichten tientallen tijdschriften en online artikelen de verschillende manieren om vrouwen te helpen om makkelijker een orgasme te bereiken. Eveneens is het de focus van hele boeken over dit onderwerp. Voor veel mensen is het hebben van een orgasme een belangrijk onderdeel van seksuele relaties. De oude evolutionaire oorsprong van het ongrijpbare vrouwelijke orgasme zou een reden kunnen zijn voor de hedendaagse orgasmekloof. Er heerst een groter stigma rond vrouwen die uitdrukken wat zij seksueel willen.

Ook de industrie voor seksspeeltjes speelt hier handig op in. Je kunt in deze tijden van online shoppen heel discreet en snel aan jouw seksspeeltje komen. En zo'n seksspeeltje helpt je als vrouw vele malen sneller een orgasme te bereiken! In deze tijden van technologische ontwikkelingen kun je als vrouw (maar ook als man) kiezen voor een gigantisch assortiment aan speeltjes. Even een snelle opsomming: vibrators, vibrerende trileitjes, dildo's, vagina balletjes, clitoris stimulators, etc... Handig toch? Lees ook het artikel: hoe ontstaat het vrouwelijk orgasme.

Ook is er het idee dat het mannelijke orgasme de reproductie (voortplanting) helpt vergemakkelijken. Voor vrouwen echter is er geen duidelijke band tussen het orgasme en de reproductie. Het lijkt nu irrelevant, maar miljoenen jaren geleden zou men dit gedacht kunnen hebben. Het is mogelijk dat mannen daarom de seksuele drang van vrouwen zouden kunnen onderschatten.

Door al deze vooroordelen is het bestuderen van het vrouwelijk orgasme een belangrijk gebied van onderzoek. Wel weet men dat vrouwen die betere seksuele verhoudingen met hun partners hebben ook meer tevreden verhoudingen in het algemeen met ze hebben. We kunnen dus concluderen dat dit tot een beter seksleven kan leiden. Het is een soort circulaire.