Het maakt niet uit of je voor het slapen gaan nog even met je partner knuffelt, je gezin omarmt of je kinderen met een stevige knuffel probeert te troosten, het is een feit dat knuffelen gezond is. Niets werkt zo goed als een omhelzing of knuffel om je een goed gevoel te geven. Onze eigenwaarde stijgt en knuffels zijn goed voor ons algeheel welbevinden en onze gezondheid. Je doet er dus goed aan om elke dag (minstens) even te knuffelen!

Je simpelweg lekker voelen

Wanneer we geknuffeld worden voelt dat natuurlijk fysiek erg lekker. Maar er ontstaat ook een biologische reactie in je lijf, die ervoor zorgt dat we blij worden. De stof die vrij komt wordt oxytocine genoemd en wordt in verband gebracht met verschillende emoties, zoals vertrouwen, veiligheid en toewijding. Dit zorgt voor de basis van onze interpersoonlijke relaties.

Knuffelen voor de bloeddruk

Tijdens het knuffelen komen er hormonen vrij, die goed zijn voor je lichaam. Wanneer je aangeraakt wordt, zorgt dit ervoor dat je hersenen een bepaald signaal krijgen. Je lijf reageert hierop met het verlagen van de bloeddruk.

Knuffelen zorgt ervoor dat we ons zorgeloos voelen

Uit een onderzoek is gebleken dat onze diepste zorgen verminderd worden door te knuffelen. Dit hoeft zelfs niet een echt persoon te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een knuffeldier zijn. Dit komt doordat het knuffelen met een knuffel ons ook doen denken aan een echte aanraking van een persoon.

De gezondheid van ons hart

Knuffelen is zelfs gezond voor je hart. Uit een onderzoek aan een universiteit in Amerika is men tot de conclusie gekomen dat de personen die hun partner niet mochten knuffelen, een hogere hartslag per minuut hadden, dan degene die dit wel mochten.

Met name voor volwassenen is knuffelen gezond

Uit onderzoeken is ook gebleken dat knuffelen en fysiek contact een grotere invloed op ons heeft als we volwassen zijn. Op oudere leeftijd voelen we ons vaak alleen, waardoor we meer last van stress krijgen. Aanrakingen zijn daardoor erg belangrijk voor een goede gezondheid.

Knuffelen om stress tegen te gaan

Het hormoon cortisol, dat ons lichaam in een toestand van stress brengt, wordt verlaagd bij fysieke aanrakingen en omhelzingen. Door te knuffelen geven de hersenen een kalmerend signaal af.

Baby’s moeten vaak geknuffeld worden

Een experiment dat is gedaan met ratten heeft aangetoond dat aanrakingen stress vermindert. Dit is vooral bij jonge beesten nog meer van toepassing. Maar dit geldt niet alleen voor dieren, uit het experiment bleek dat het ook voor mensen geldt. Dit houdt in dat kinderen die veel geknuffeld worden op jonge leeftijd, later beter met stress om kunnen gaan.

 

Weer eens wat anders dan achter mijn stoffige en nogal een niet opgeruimd bureau statisch leuke blogs schrijven. Dagelijks probeer ik leuke blogs te plaatsen met handige tips en inspiratie voor een spannend seksleven. Heb je zelf nog een unieke tips, bijzondere aanvulling of brandende vraag? Stuur mij dan een berichtje via het contactformulier.